ReferenciákNapelem

Napelem vagy fotó villamos elem, amit photo-voltaikus kifejezésből PV elemnek is nevezünk, olyan szilárdtest eszköz, amely az elektromágneses sugárzást (fotonbefogást) közvetlenül villamos energiává alakítja. Az energiaátalakítás alapja, hogy a sugárzás elnyelésekor mozgásképes töltött részecskéket generál, amiket az eszközben az elektrokémiai potenciálok, illetve az elektron kilépési munkák különbözőségéből adódó beépített elektromos tér rendezett mozgásra kényszerít, vagyis elektromos áram jön létre.

Ez a jelenség bármilyen megfelelő fényspektrummal rendelkező fényforrás esetén is lezajlik, nem szükséges kizárólagosan napfény.

A napelemek fajtái:

NapelemKristályos napelemek:
a mono- és polikristályos technológiával készülő napelemek napjainkban a legelterjedtebb napelem-technológiának számítanak.

A szilícium félvezetőn alapuló elemeket 1954-ben mutatták be.

Monokristályos szilícium napelemek:
A legkorszerűbb panelek hatásfoka 20-23%
Legnagyobb teljesítményét direkt fénynél képes leadni, szort fényt kevésbé tudja hasznosítani mint a polikristályos napelem.

Polikristályos szilícium napelemek:
Hatásfokuk 19-22% körül van.
Direkt fényt kevésbé tudja hasznosítani mint a monokristályos napelem, a gyengébb (reggeli, esti, szórt) fényt viszonylag jó hatásfokkal képes hasznosítani.

Magyarország éghajlatán a két típus előnyei és hátrányai hozam tekintetében kiegyenlítek egymást.

Az általunk forgalmazott és telepített napelemekre 30 év gyártói teljesítménygaranciát (min 90%) és 12 év termék garanciát vállalunk.

A napelemek élettartalma jellemzően 30-40 év. A napenergia hasznosításában hosszabb távon számottevő növekedés várható.

Hálózatra kapcsolt, vagy sziget üzem?

A napelemes rendszerek másik fontos tartozéka az inverter.

Cégünk csak minősített a Magyar áramszolgáltatók által engedélyezett inverter fajtákat forgalmaz és telepít, legyen az egy fázisú, vagy három.

Üzemmód szerint az inverterek lehetnek ún. „hálózatra kapcsoltak” (angolul: grid-connected), vagy sziget (akkumulátoros) üzemre alkalmas kialakításúak, illetve léteznek hibrid kialakítású, mindkét üzemre alkalmas inverterek is. A Magyarországon manapság döntő többségében megvalósuló, akkumulátor nélküli, hálózatra csatlakozó napelemes rendszereknél természetesen a „hálózatra kapcsolt” invertereket kell alkalmazni. Ez persze azt is jelenti, hogy a gyakori tévhittel szemben ezek a rendszerek áramszünet (hálózatkimaradás) esetén nem tudják biztosítani az adott épület villamosenergia ellátását. Az ilyen inverterek áramszünet esetén technológiai és védelmi okokból azonnal lekapcsolnak a hálózatról. Szerencsére Magyarországon az áramszünetek nem túl gyakoriak, ezért ezek áthidalása céljából nem éri meg az egyszerű, hálózatra csatlakozó rendszerek helyett a lényegesen drágább, sziget üzemre is alkalmas akkumulátoros rendszereket megvalósítani.


© munkaugy.eu / Minden jog fenntartva

Created with Mobirise builder